vineri, 29 august 2008

ANXIETATEA SI ATACURILE DE PANICA

Anxietatea (sau tensiunea nervoasa) si atacurile de panica sunt reactii care apar in situatii dificile, in diverse momente din viata noastra. Anxietatea este reactia organismului fata de un factor de stres care poate sa apara in diverse cazuri cum ar fi un eveniment important, un examen sau un interviu pentru o slujba.
CUM SE MANIFESTA ANXIETATEA?
Anxietatea se poate manifesta ca o presimtire rea, uneori vaga si fara un motiv anume, iar alteori clar orientata catre ceva. Ea poate fi insotita de diverse alte semne cum ar fi: crampele la stomac, transpiratii, uscaciunea gurii, batai mai rapide ale inimii, diaree sau insomnie. Bolnavii de anxietate cronica se simt agitati fara sa stie de ce, unele persoane avand atacuri de panica pe neasteptate, insotite de senzatii de sufocare, de dureri in piept, de furnicaturi in maini si picioare si de lesin. In plus, respiratia devine rapida si superficiala. Aceasta este hiperventilatia. In acest caz nivelurile normale ale oxigenului si dioxidului de carbon din corp sunt perturbate. Va indicam sa va asezati pe un scaun si sa puneti o mana pe partea superioara a abdomenului si sa respirati rar si adanc (exercitiu de „respiratie abdominala”).
CUM PUTEM PREVENI SI TRATA ANXIETATEA?

Am mentionat mai sus ca anxietatea apare cu precadere in perioadele de stres. Acest lucru se explica prin faptul ca organismul consuma mai repede nutrientii si daca acestia nu sunt inlocuiti, sistemul nervos isi pierde progresiv resursele si puterea de control asupra corpului. Iata de ce pentru a preveni aparitia anxietatii este foarte important sa aveti in primul rand o dieta sanatoasa.

Alimentele care va linistesc:
a. Mancati alimente bogate in carbohidrati complecsi cum ar fi: painea integrala si orezul brun, care pot avea un efect calmant. Includeti si acizi grasi esentiali din cereale integrale, nuci, seminte si legume, vitamine si minerale pentru a sustine sistemul nervos.
b. Completati alimentatia cu mancaruri care contin triptofan (un aminoacid care are efect calmant asupra creierului). Daca aveti o stare de neliniste luati o
gustare rapida care sa contina o cana de lapte cu biscuiti si un sandwich cu carne de curcan sau cu branza, aceste alimente fiind foarte bogate in triptofan.

Relaxati-va!
Puteti contribui sigur la dispersarea tensiunii nervoase invatand
sa va relaxati fizic si mental. Astfel veti putea face fata din timp situatiilor dificile. Iata cateva metode:
- Faceti activitati fizice intense sau exercitii de gimnastica pentru a elimina
tensiunea musculara si energia nervoasa.
- Faceti o activitate tihnita cum este gradinaritul sau ascultati o muzica linistitoare.
- Faceti un masaj de destindere punand palma pe umarul opus si masati cu degetele muschii din aceasta zona.

Ganditi pozitiv!
Puneti a
ccentul pe aspectele pozitive ale propriei vieti si personalitati si incercati pe cat posibil sa le evitati pe cele negative. Creati fraze scurte si folositi-le pentru practicarea unui exercitiu mintal care urmareste autosugestionarea pozitiva. Repetati cu voce tare, chiar daca vi se pare caraghios, sau folositi aceste expresii in dialogul cu celelalte persoane: „Sunt potrivit pentru acest loc de munca” sau „Astazi voi avea succes”.